Claus Stadel: Med responsivt design rammer vi alle steder

Vi var så heldige at møde Claus Stadel sidste år på DM13 – den årlige konference om digital markedsføring i Holstebro – hvor Claus gav et fantastisk oplæg om responsivt webdesign. Vi har lokket ham til at sige nogle ord omkring hvad de responsive webtanker har været i forhold til Jyske Bank, hvor Claus har sin daglige gang som User Experience Designer.
Hvad er jeres tanker og strategi i forhold til at være “mobilvenlig”?
Som bank har vi to online tilstedeværelser. Vores netbank og vores offentlige websites med information om vores produkter, kontaktinformation etc. Til netbanken er der udviklet en separat native app som vi kalder mobilbanken, mens vores offentlige websites er responsivt.
Vi har bygget et responsivt site fremfor en separat og nedskaleret version til mobil, fordi vi grundlæggende ikke tror på, at det skal være op til os at vælge hvilken begrænset mængde af information brugeren skal have lov at se, bare fordi han eller hun besøger os fra sin telefon. Måske står jeg ved busstopstedet og skal se hvornår banken lukker, men det kan lige så godt være, at jeg ligger hjemme på sofaen og læser op på forskellen imellem fast og variabel rente. Kort sagt mener vi, at det skal være op til brugerne – ikke os – at vælge hvad de vil se, ligegyldigt om de så kommer på deres telefon, tablet eller laptop.
Derudover mener jeg heller ikke at det giver mening, at snakke om en separat version til mobil. For hvornår er et device lille nok til at være mobilt? Der findes efterhånden flere device-størrelser end skostørrelser.
Hvem skal i så fald have det “lille” site og hvem er stor nok til at få den “rigtige” version? Med et responsivt design rammer vi alle steder på skalaen fremfor kun at ramme de to ekstremer.
Mobilbanken er en native app af flere årsager. Dels skal der anvendes nem-id for at logge ind i netbanken og indtil for ganske nyligt har nem-id krævet Java, hvilket de færreste mobil devices understøtter. Dels er det mobile internet inde i en forrygende udvikling i disse år og har på det tidspunkt, hvor vi startede op på udvikling af mobilbanken, ikke været modent til en ren web-baseret løsning.
Hvilke platforme har I prioriteret skal kunne ses på mobilen og hvorfor?
Det eneste der er “valgt fra” på mobilen er den funktionalitet, der findes i netbanken, men som ikke er udviklet tilsvarende til mobilbanken. På vores offentlige websites er alt funktionalitet og indhold fuldt tilgængeligt på alle platforme (på nær enkelte flash-baserede løsninger, som er på vej ud).
Kan I se at det “betaler” sig? og hvordan?
Ja. Vi har haft stor succes med vores mobilbank. Mange kunder dropper lige frem den gamle netbank til fordel for mobilbanken. Derudover oplever vi også hyppigere brug af mobilbanken. Kunderne følger simpelthen mere med i deres økonomi på mobilen end i den gamle netbank.
På jyskebank.dk oplever vi støt stigende trafik fra mobile devices. Dette skyldes nok ikke så meget, at vi er gået responsiv vejen, men er snarere en konsekvens af den generelle udvikling i internet trafikken.
At udviklingen netop er som den er viser jo, at det er investeringen værd, fordi vi både understøtter de gamle desktop devices og nye mobile devices – og skulle 7 tommer telefoner gå hen at blive normen frem for 5 tommer, så er vi stadig med, fordi vores design ikke er låst til specifikke størrelser.
Hvad siger kunderne?
De er rigtigt glade for mobilbanken. På jyskebank.dk laver vi ikke samme skelnen mellem nyt mobil vs. gammel desktop, fordi det jo netop er samme site, indhold og funktionalitet, du får hvad end du kommer på en telefon eller laptop.
En interessant ting er at flere kunder naturligt nok begynder at efterspørger den funktionalitet der “mangler” i mobilbanken kontra netbanken. Jeg er overbevist om, at vi inden for de næste år vil opleve endnu større pres og forventning fra kunderne om at de kan klare alt fra mobilen. Hvorvidt det så bliver i form af native apps, responsive web-løsninger eller en kombination må tiden vise. Jeg tror dog på at både teknologien og vores designprincipper er modne til at lave responsive websites, der i højere grad er applikation frem for “fladt” content. Ikke at det skal erstatte native apps, men snarere eksistere sideløbende, for at mobilunderstøtte de funktioner, der ikke er udviklet native.
Final words?
Tja, det er egentligt ret simpelt. Hvis jeg kommer ind på et site, der ikke virker på min telefon, så er min første reaktion altså ikke at løbe hen og åbne samme site på min laptop. Tværtimod, så bliver jeg sur og finder en konkurrent, der har bedre styr på deres shit. Jeg er sikker på jeg ikke er den eneste.
Om Claus Stadel:
Claus elsker at designe og nørde med lækre, smukke og brugbare web front-ends.
Han har sin daglige gang som user experience designer i Jyske Banks web-snedkeri, hvor der designes og udvikles på bankens responsive websites.
Kom gerne med din kommentar