Danskerne har ondt i rettighederne – og i indbakken
Rigtig mange danskere kender deres rettigheder hvad angår nyhedsbreve. I kombination med at vores indbakker bliver mere og mere private for os, reagerer vi meget stærkt når firmaer kontakter os og fylder utilsigtet meget op i vores indbakke.
At få et nyhedsbrev man ikke har bedt om, svarer til at man går ned af gaden og out of nowhere får et skilt stukket op i hovedet. Det er muligt virksomhedens budskab er relevant, men på det givne tidspunkt vil det blot føles som en forstyrrelse.
At danskerne gør hævd på deres rettigheder, kan Forbrugerombudsmanden godt følge. Her kan du læse hvordan Forbrugerombudsmanden drukner i spamklager.
Kender du reglerne?
Hver gang man henvender sig elektronisk til en kunde med henblik på at markedsføre sin virksomhed, kræver det at man har indhentet samtykke. Først. Det gælder også når man udsender invitationer til gratisarrangementer, invitationer til at deltage i konkurrencer, eller hvis man giver gratis gaver væk.
Alle disse tiltag skal nemlig gøre kunden – eller den potentielle kunde – opmærksom på din virksomhed. Og det er markedsføring, uanset hvordan man vender og drejer det.
Vi giver et par eksempler på de mest almindelige sager her nedenfor. Men husk: det vigtigste er ikke bøden – men ridsen i lakken på virksomhedens eksterne kommunikation, som Advokat Kristian Holte fra KLAR Avokater også understreger i et interview med fokus på emnet spam.
Man kan måske få en kortsigtet belønning, men på sigt afskærer du din chance for at tale til dem du spammede. Og det er “dyrt”.
Kristian Holte, KLAR Advokater
Alle nedenstående virksomheder er “faldet i” på manglende samtykke fra modtageren. Reglen kan nærlæses i markedsføringsloven § 6.
Scan Care ApS: Emails med ”Gratis Informationspakke”
Scan Care, der bl.a. produktudvikler personlige pleje- og hygiejneartikler med salg til sundhedssektoren sendte uanmodede e-mails til erhvervsdrivende i Trekantsområdet. E-mailene havde overskriften ”Gratis Informationspakke”, indeholdt oplysninger om en række af Scan Care´s produkter og mulighed for at rekvirere en produkt-prøvepakke.
Forbrugerombudsmanden modtog en række klager i den såkaldte ”spam-postkasse”, hvor modtagerne gav til kende at de aldrig havde hørt om firmaet eller givet firmaet lov til at sende e-mails til dem.
[box type=”info”]Afsender: Scan Care ApSAntal Modtagere: 196
Bødeforlæg: 19.600,- [/box]
Kommentar: Vi som forbrugere er idag ret godt bevidste om, at vi skal have givet samtykke til at modtage noget fra en virksomhed. Og tendensen er at vi bliver ret så stødt på “vores rettigheder”, hvis nogle træder over grænsen. Uanset hvor relevant og gratis det måtte være for os.
Parfumeplus.dk: Emails med “Vi savner dig!”
”Vi har noteret at du ikke ønsker at modtage vores ugentlige nyhedsbreve og det respekterer vi fortsat. Men vi savner dig i vores shop og kan se du ikke har handlet hos os i meget lang tid”. Sådan var ordlyden da Parfumeplus.dk kontaktede 100 modtagere, der havde frameldt sig nyhedsbrevet. De havde derfor ikke længere samtykke fra deres modtagere, og brød markedsføringsloven § 6, stk. 1.
[box type=”info”]Afsender: Parfumeplus.dkAntal modtagere: 100
Bødeforlæg: 10.000,- [/box]
Kommentar: Selvom budskabet egentligt er fint “Vi savner dig”, holder vi os igen til vores rettigheder. Punktum.
Se hele politianmeldelsen
[hr]
DSB S-tog A/S: Tilbud på klippekort pr. sms
200.000 sms-beskeder blev sendt til kunder hos DSB S-tog, der tidligere havde købt transportbillet via mobiltelefonen. Kunderne havde imidlertid ikke givet samtykke til, at DSB S-tog kunne sende elektronisk markedsføring til deres mobiltelefon.
[box type=”info”]Afsender: DSB S-tog A/SModtagere: 200.000
Bødeforlæg: 800.000,- [/box]
Kommentar: Ouch. DSB sendte et fint tilbud ud til 200.000 modtagere der tidligere havde købt billet. Hvis de i den forbindelse f. eks havde husket at spørge om de i fremtiden måtte kontakte kunden over sms med lign. tilbud, så havde de sparet 800.000,-.
Se hele politianmeldelsen
[hr]
Dansk Lægemiddel Information A/S: Emails med invitation til gratis arrangement
Dansk Lægemiddel Information A/S sendte e-mails til bl.a. offentlige myndigheder med invitation til deltagelse i to seminarer om sundhedsfremme og forebyggelse – men uden at have fået samtykke. Denne sag blev endevendt pga. én klage.
[box type=”info”]Afsender: Dansk Lægemiddel Information A/SAntal modtagere: 1.860
Bødeforlæg: 100.000,- [/box]
Kommentar: Free or not. Vi har ikke bedt om en invitation. Og vi kan godt gennemskue at det er markedsføring.
Kom gerne med din kommentar