Hvad skal vi gøre, hvis vores site er nede?

Af Skrevet i - Websites d. 25. oktober 2013 0 Kommentarer

I sommeren 2013 havde TEDxCopenhagen deadline på sign ups til en konference med 640 pladser. Mindre end en uge før deadline forsvandt sitet fra internettet – ja, det var på en søndag, og ja, det var midt i sommerferien – og vi måtte hurtigst muligt få det op at stå igen.

Efter den lille svedige episode, tænkte vi, at der nok var andre der kunne bruge en mikroguide til, hvad man kan gøre hvis ens site er nede:

1. Check DK-Hostmaster

Hvis jeres site ender på .dk, så skal I en tur forbi DK-Hostmaster. De administrerer alle domæner i Danmark. Og her kan man se om domænet er aktivt hos dem.

Jeres domæne er ikke jeres webhotel, men den ret I har til at bruge [firmanavn].dk – I vores tilfælde er det symbiotisk.dk.

Her søger vi på domænet via forsiden af dk-hostmaster.dk:

DK Hostmaster søgning

Og resultatet viser os at domænet er aktivt:

dk-hostmaster-result

Hvis domænet ikke er aktivt, skyldes det i ni tilfælde ud af ti, at nogen i jeres organisation har overset en regning fra DK-Hostmaster. Find ud af hvem og få regningen betalt. Så kommer domænet op at køre igen og højst sandsynligt også jeres site. Det kan dog tage helt op til 24 timer i nogle tilfælde før det er live igen i hele landet.

Jamen vi har et .com domæne

Så er det basalt set det samme I skal igennem, men man har brug for at checke ens regninger fra registranten i det land, man har registreret domænet. Til fx .com eller .net domæner kan I finde jeres registrant ved at bruge dette fine værktøj.

Alt ser fint ud med domænet

Hvis der ikke er issues med domænet så gå til trin to:

2. Check hos din webhost

DK-Hostmaster søger for at der bliver peget på dit webhotel, som er der dit website ligger og hygger på en server (faktisk nok mere end en server, men det kommer vi til om lidt).

Din webhost er den virksomhed, der hoster dit webhotel. Der er mange hosts i verden, så vi kommer ikke til at liste dem her, men det kan fx være Scannet, DandomainUnoeuro  m.fl. her i Danmark.

Har I husket at betale?

Spørgsmålet her er også om alle regninger er betalt. Det kan man typisk se ved at logge på ens administrationspanel hos webhosten, og ja, een i jeres virksomhed har typisk fået brugernavn og adgangskode til det.

Har hosten driftsproblemer?

Det kan ske, at der er noget hajs med en server et sted, som hosten har opdaget og arbejder på. Flere webhosts er flinke nok til at opdatere deres driftsstatus på deres site. Scannet gør det eksempelvis her.

Hvis der ikke står noget, så giv dem et kald, eller send en email til deres support-afdeling, og hør dem om, der er et problem, og om hvornår de regner med at det er løst.

Hvad hvis vi ser denne her besked?

Nogle gange kan det ske, at jeres databse er nede, så ser det (ofte) sådan her ud:

Fejl ved etablering af databaseforbindelse

eller I kan få en besked der minder om denne her:

 

.NET database-fejl Billedet er lånt fra blogs.iis.net

Begge beskeder skyldes at der ikke er fobindelse til den database jeres site kører på.

De fleste moderne websites ligger på både en webserver og har også en database tilknyttet, der sørger for en del ting bag kulisserne.

Hvis databasen er nede, så tager I også fat i jeres webhost, og hører dem, om der er et problem og hvornår det kan løses.

Webhosten kan ikke se nogle problemer

Hvis der ikke er fejl med hostingen, så er det tid til at tage kontakt til jeres webudvikler.

3. Spørg jeres webudvikler

Når I har sørget for at checke domænet og webhost, så er sidste skridt at tage fat i jeres webudvikler. Her er det vigtigt at I har en god supportaftale hos dem, da det ikke er uden omkostninger at gå ind og finde fejl på et site.

Kort og godt, så kan I spørge dem om de evt. har pillet ved noget, eller om der er noget som skal opdateres.

Husk at jeres udviklere, kan have andre opgaver, så de kan ikke nødvendigvis træde til med en times varsel.

Hvad var det så med TEDxCopenhagen?

Domænet var ikke aktivt hos DK-Hostmaster. Men vi tog den i omvendt rækkefølge og spurgte udvikleren først (os selv), så gik vi til webhosten, og så til sidst til DK-Hostmaster. Havde vi taget den oppefra og ned, kunne vi have løst problemet markant hurtigere. Ja, det er altid dejligt at blive klogere.

Kom gerne med din kommentar